ANA SAYFA   BBK Üyelik    BBK Üye Kartı   BBK Dost İşletmeler   Video Arşivi    Fotoğraf Arşivi    Bisiklet Seçimi
Bisiklet Bakımı   Bisiklet Satis-Kiralama & Servis   Bisiklet Kullanım Tekniği    Sporcu Sağlığı & Beslenme    Şikayetim/Önerim Var
BBK Afişler   BBK ile İlk Bisiklet Turum   BBK Duyurular   BBK Turları Hakkında    BBK Bölge Temsilcileri   BBK Facebook   İletişim


 

Eğer bisiklet almaya karar verip, "Okumak bana zor geliyor. Sizin tecrübeleriniz ile doğru bisikleti almak istiyorum." derseniz; bütçenizi (verebileceğiniz en fazla rakamı), ne amaçla ve ne tür yollarda bisikletinizi kullanacağınıza karar verip sorunuzu Facebook grup sayfamızda çekinmeden sorunuz.

Son yıllarda sayısı artan araç trafiğinin bir nebze önüne geçmek, daha sağlıklı yaşam ve spor amaçlı bisiklet kullanımı yaygınlaşmıştır. Ülkemizdeki bisiklet kullanımı gerek coğrafi koşullar gerekse bisiklet kullanımı kültüründen yoksun olmamız neticesinde diğer gelişmiş ülkelerin bir hayli gerisinde yer alır. Lakin genç nüfus ve sağlıklı yaşamı düşünen yetişkinler ile ülkemizde bisiklet kullanımı son yıllarda yaygınlaştırmaktadır. Kamu kuruluşlarının ve belediyelerin de bisiklet yolları, bisiklet kiralama merkezlerine önem vermeleri ile bisiklet kullanım oranının her yıl katlanacağından şüphemiz olmayacaktır.

Yetişkinler tarafından daha çok Dağ Bisikleti (MTB), Şehir Bisikleti (City Bike) yada Tur Bisikleti (Cross/Hybrid/Dual) tipleri tercih edilmektedir. Bu iki tarz bisiklete değinmeden önce şunu belirtmek isterim.
Bisiklet satın alırken asla bisikletin görüntüsüne aldanmayın. Kalın-dişli lastikler, rengarenk, çıkartmalar gibi al benisi fazla olan bir bisiklet yanlış seçim olabilir. Bisikleti sürüş tarzınıza ve sürüş yapacağınız alana göre seçmelisiniz. 
Eğer, "Ben bisikletimi her daim aşırı bozuk yolda, dağda, taşta, tepede kullanacağım." derseniz. Dağ Bisikleti (MTB) seçiniz.
Eğer, "Ben bisikletimi arazi dışında, asfalt yollarda, şehir içinde kullanacağım." derseniz. Şehir Bisikleti (City Bike) seçiniz.
Eğer, "Ben bisikletimi hafif arazi şartlarında ve şehir içinde, soğuk ve sıcak asfalt yollarda kullanacağım." derseniz. MTB ve Şehir Bisikleti ortası olan Tur Bisikleti (Cross/Hybrid/Dual) seçiniz.

Dağ Bisikleti (MTB)
Daha çok arazi şartlarında, bozuk yol koşullarında pedallamak (pedal çevirmek) için tasarlanmış ve kullanılmaktadır. Tur bisikletlerine göre genelde biraz küçük kadrosu (şasesi) ve 26” (28” te olabilir) çapta tekerlekleri vardır. Tekerlek yüzeyi dişli ve geniştir. Bu sayede bozuk arazide ve yolda daha iyi yol tutuş imkanı doğar. MTB bisikletlerde hızdan ziyade; yavaş ve sportif, atraksiyon tarzı sürüş yapılır. Pedalları çevirdiğimiz ön dişli (ayna dişlisi) çapı tur bisikletlerine göre daha ufak ve diş sayısı azdır. Vites sayısı genelde 21 olur. Bu sayede torktan çok serilik sağlanır. Uzun mesafe sürüşlerde yorucudur. Bu tip bisikletler kilolu yetişkinler tarafından uygun değildir. 

Tur Bisikleti (Cross/Hybrid/Dual) -
Bodrum Bisiklet Kulübü olarak düzenlediğimiz turlara uygun olan tip
Bu tür bisikletler; şehir içinde, asfalt yada aşırı arazi şartlarına sahip olmayan yollarda kullanılır. Kadroları büyük, tekerlek çapları 28” (29” ve 700C diye de geçebiliyor) ve tekerlek yüzeyleri düz ve kanallıdır. Ayna dişlisi çapı MTB lerden daha büyük ve dişli sayısı fazladır. Genelde 27 vites ve üstüdür. Bu sayede bu tür bisikletlerde serilikten ziyade tork ön plana çıkar. Yani yorulmadan daha uzun yol almak için tercih edilir. Bu tip bisikletler kilo vermek, spor yapmak, fit kalmak ve gruplar halinde bisiklet turları için tercih edilir.

        

Bozuk dağ yollarında yol almayacaksanız uzun mesafeli turlarda genelde 28 jant, büyük tekerlekli, aşırı lastik dişi olamayan şehir bisikletleri tercih edilir. Bisiklette fiyata en etkin olan parçalar fren ve vites sistemi, kalitesidir. Hidrolik disk frenli bisikletlerin fiyatları biraz pahalıdır ama başlangıç olarak V-fren olarak bilinen pabuç fren sistemlerde iş görür. Bütçenizi 200-300 TL daha zorlama imkanınız var ise baştan disk fren almanız çok daha mantıklıdır.  Çok kaliteli, pahalı markalar haricinde bisikletlerde lastik ve pedallar biraz kalitesizdir. İnce yapıda lastikler kolay patlar, plastik pedallar çabuk kırılır ve sizi turda yarı yolda bırakır. Bu yüzden yeni bir bisiklette daha kaliteli lastikler ve alüminyum yapısında pedallar ile değişim yapılmasında fayda vardır. Turlara çıkarken sırt çantanızda ve üstünüzde taşımanız gereken bazı ekipmanlar vardır. Kask, eldiven, terletmeyen özel yapıda giysiler, gözlük, yedek iç lastik, pompa, tamir takımı bunlardan bir kaçıdır. 

 
Neden 26 Jant Yerine 28-29-700c Jantları  Öneriyoruz

 

Neden "Çok Dişli yada Düz Lastik" Yerine "Az Dişli Hafif Düz Lastik" Öneriyoruz

Bisikletler üzerinde kullanım amacına göre lastikler olur.
Dağ (MTB) Bisikletleri 1. resimdeki gibi aşırı dişli lastikler ile gelir. Bu lastikler aşırı bozuk arazi şartlarında bisikletin zemine daha iyi tutunması, kaymaması için tasarlanmışlardır. Size fazla hız yapma imkanı sunmaz. Lakin düz yollarda dikkatinizi çekecektir ki "tır tır tır" bir ses duyarsınız. Bu ses sizin yorulduğunuz anlamına gelir. Yorulmadan dolayı harcadığınız ekstra fazla güç ile daha az mesafe kat edersiniz. 
Yol (Yarış) Bisikletleri 3. resimdeki gibi dişsiz, düz lastikler ile gelir. Bu lastikler tamamen düz yollar için tasarlanmıştır. Az enerji ile daha fazla yol kat etmek, bisikletin akması için uygundur. Lakin bozuk yol ve arazi şartlarında en sık rastlanan sorunu iç lastik patlaması ve kısa sürede yıpranmasıdır. 
Şehir/Tur Bisikletleri 2. resimdeki gibi ne düz ne çok dişili lastikler ile gelir. Bu tarz lastikler ile düz yolda enerji harcamadan uzun mesafeler kat edebileceğiniz gibi aşırı bozuk arazi şartları hariç her tür arazide sorunsuz olarak kullanabilirsiniz. Zemine tutunma yol bisikleti lastiğinden çok daha iyi olup dağ bisikleti lastikleri ile yarışabilir durumdadır.

Özetle aşırı bozuk arazi harici, patika, düz yolda bisiklet kullanımı yapacaksanız 2. resimdeki Şehir/Tur Bisikleti lastiği sizi yormadığı için en uygun lastik biçimidir.

 
Bisiklet Alırken Ne Tür Malzemeler Alabiliriz ?
 
Konu İle İlgili Faydalı Linkler :
Bisiklet Seçimi Uygun Bisiklet Nasıl Seçilir ?
Uygun Bisiklet Nasil Seçilir ? Bisiklet Alırken Boy Seçimini Doğru Yapmak
Bisiklet Seçim Klavuzu Doğru Bisiklet Seçimi
Bisiklete Yeni Başlayanlara 10 Önemli Tavsiye Bisiklet Seçiminde 38 Nokta
 

Videolar İle Anlatım :
NTV Saffet'in Garajı programının konuğu "bisiklet" İç Bacak Boyu Hesaplama
Bisiklet Satın alırken Nelere Dikkat Edilmeli ? Tülin Şahin bisikleti anlatıyor.
Kişiye Özel Bisiklet Bisiklet Sporu Hakkında Merak Ettiğiniz Herşey
Katlanır Bisiklet Genel Test Bisiklet Nedir ? Bisiklet alırken nelere dikkat etmeliyiz.
Tur Bisikletlerinin Özellikleri nelerdir ? Kişiye özel bisiklet nedir, nasıl tasarlanır ?
Kişiye Özel Bisikletin Avantajları Nelerdir ? Bisikletin bisiklete binmenin faydaları nedir ?
Şehir içinde Ne Tür Bisikletler Kullanılabilir ? Bisiklet Kültürünü Yaygınlaştırmak İçin Neler Yapılmalı ?
Bisiklet Şehri Bisiklet için beden ölçülerini hesaplama
 

Türkiye'de Satışı Yapılan Yerli/Yabancı Bisiklet Markaları :
www.salcano.com  www.ghostbisiklet.com 
www.trek-turkey.com  www.bianchi.com.tr 
www.mossobisiklet.com  www.ktmbisiklet.com 
www.carrarobisiklet.com  www.orbisbisiklet.com 
Cannondale - Delta Bisiklet Corratec - Delta Bisiklet
Geotech - Delta Bisiklet www.sedonabisiklet.com 
www.scott-sports.com